IDA

It's my soul honey that's up at eighty

Glad och lite irriterad

Publicerad 2012-06-28 20:25:34 i Ida,

Hej!
Jag har klippt mig litegrann, tyckte att det var på tiden! Har alltid känt att en kortare frisyr skulle rama in mitt runda ansikte bra!
Hoppas att ni, mina få bloggläsare mår bra!
Jag mår i alla fall bra och känner mig faktiskt väldigt lycklig den mesta av tiden. Snart kommer Rasmus hem från Umeå också och det ska bli kul!


Det enda som möjligen gör mig olycklig är all vardagsrasism som dyker upp titt som tätt på internet. Speciellt dyker den upp på Facebook i form av bilder, länkar, kommentarer och statusar. Och det gör mig så himla arg och så himla ledsen. Härom veckan fanns det en bild på några människor från Mariefred som satt och heilade på "skoj" mot kameran. En annan person länkar artiklar från den rasistiska tidningen "Fria Tider" där våldtäkter utförda av människor med annan etnicitet än vi i Sverige har beskrivs. Och nej, jag försvarar inte våldtäkter, absolut inte. Grejen är bara att det ständigt dyker upp dåliga saker som är gjorda av människor från andra länder. Men aldrig något som gjorts av etniskt svenska människor. Att bara se saker från ett håll, att hela tiden påstå att människor från andra länder inte hör hemma i vårat land, grundat på några få som begått brott, gör mig ledsen.


En annan bild cirkulerar också där en kvinna har på sig en så kallad "Burkini" och sitter vid vattnet i ett badhus. Vid sidan av bilden följer kommentarer som får mig att undra hur människor har kommit att bli så elaka som de faktiskt verkar utge sig för att vara. - Islam fördöms, kvinnan borde "ta seden dit hon kommer", burkinin är ohygienisk, osv. Värst av allt är att kvinnan som lagt upp denna bild på Facebook har mött en kvinna iklädd en burkini som på bilden, i hennes badhus. Hon har talat med personalen om att det är en förlämpning att vistas på samma badhus som den muslimska kvinnan. Den muslimska kvinnan förolämpar tydligen västerländska kvinnor med den ideologiska grund hon utgår från. Efter att hon har talat med personalen så har kvinnan med burkini inte setts till på badhuset på ett tag.


Hör ni hur detta låter? VARFÖR är det så svårt för människor att se saker från olika vinklar och perspektiv? Allt är inte bra eller dåligt, utan det ligger ofta mycket mycket mer bakom som man måste sätta sig in i för att förstå andra kulturer, religioner och normer.


En viktig sak att tänka på när man talar om kvinnoförtryck inom islam tycker jag är hur våra egna västerländska normer ser ut. Vi kvinnor i, låt oss säga Sverige, lever väl i så fall också under ett visst "förtryck". Inte skulle vi raka benen, raka oss under armarna och alla andra ställen om inte detta var något som ansågs rätt för kvinnor i vårt samhälle att göra? Inte skulle vi sminka oss, ha på oss för tajta kläder, spendera mer tid framför spegeln än män i de flesta fall gör. Om detta nu var så normalt, varför gör inte männen alla dessa grejer också? Innerst inne tror jag inte att vi gör detta för oss själva, även om normerna är så internaliserade i oss att vi gärna vill påstå det. I grund och botten är det för att behaga andra, och i majoritet just män.


Trots att västerländska kvinnor i stor utsträckning rättar sig efter normer är det ingen som vill utesluta dem från samhället. Just för att dessa normer är normala för oss. Men kvinnor i exempelvis burka och slöja, det är absolut inte okej för vissa människor. De om några ska inte få tillhöra vårt samhälle om de väljer att ha detta på sig.
Jag säger inte att kvinnoförtryck inom islam är rätt. Men det är inte kvinnornas fel. Lika lite som att det är västerländska kvinnors fel att de rakar benen. Jag gör ju också det.


Jaja, skulle kunna babbla på om detta hur länge som helst. Det sista jag vill säga är att vi måste ifrågsätta dessa människor som sprider sin rasism lite varstans. Blunda inte utan ifrågasätt, be dem förklara och försök få dem på andra tankar. Även om jag ibland tror att dessa personer inte har så mycket annat för sig än att dela upp människor i Vi och Dom och sedan ösa ur sig massa dåligt som antingen handlar om okunskap eller osunda värderingar och dåligt mående.


Nu blev det långt!
Hejdå!!
ps. Jag har inte klippt mig!

the doctor in me

Publicerad 2012-06-05 13:11:14 i Ida,

Heello!
Jag är så lycklig just i detta nu! För att jag bara kan sitta här och inte göra någonting utan att ha dåligt samvete. Behöver inte plugga för det kan jag göra ikväll. Behöver inte träna för det har jag redan gjort. Behöver inte laga mat för det har jag också redan gjort. Och så vidare.

Nu är det ynka två och en halv dag tills jag åker hem. Sjukt!! Men skoj. Ska bli skönt att jobba och få lite pengar. Dock kommer ju inte dem förrän i juli, så vet inte riktigt hur jag ska klara mig. Dessutom har jag funderat på ifall min pappa eller mamma ska få ansvara för mitt sparkonto så att jag inte tar pengar där ifrån lite titt som tätt. Säger man titt som tätt? Haha det lät lite skoj nu när jag skrev det.

Nåväl. Det är fint väder här idag och jag har varit ute och gått med Emelie. Som ska lämna mig i höst för Australien!!!!!!!!!!!!!!!!!! Men hon kommer ju tillbaka.

Annars så händer det inte så mycket här, jag måste börja packa ner allting i kartonger, orkar inte riktigt börja bara...

Ses snaart!
Puss o kram

islands and shores

Publicerad 2012-06-01 09:36:36 i Ida,

Ju äldre jag blir desto mer tycker jag om människor. Det spelar ingen riktig roll hur de är, bara dem gillar att vara sig själva. Jag har träffat så många personer jag nog aldrig skulle funderat på att umgås med när jag gick i gymnasiet. Då kändes det väldigt viktigt att få umgås med människor som liknade en själv. Vad skulle man annars prata om?

Det är så roligt, att jag träffat människor som på så många vis är så mycket mer annorlunda än jag själv är. Men alla jag lärt mig att tycka om här uppe är så mycket sig själva. Det är nog det jag uppskattar mest. Så länge vi är oss själva, är genuint intresserade av att lyssna på vad andra har att säga och är snälla, så är det bra så.

Och så kommer den här tiden på året igen, som jag älskar men som ändå alltid innehåller massa hejdå. Hejdå till människor jag så gärna hade velat lära känna bättre och pratat med i höst också. Men det är ju lite så där med vissa relationer, de är ganska ytliga men inte alls på ett ytligt sätt, utan de har helt enkelt inte hunnit bli så djupa än. Det är det tiden är till för, och tid finns inte alltid till att hålla fast vid alla saker man skulle vilja hålla fast vid. Det är det som är lite sorgligt, jag kan få lite ont i bröstet när jag tänker på alla mina fina gamla gymnasievänner som jag knappt pratar med längre. Men ni finns kvar ändå, bara inte på samma sätt som vissa människor alltid gör.

Glad fredag!

Om

Min profilbild

Ida

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela